Thursday 10 November 2016

PETUA LEMBUTKAN DAGING...

PETUA

Topic Of Day kita hari ini adalah PETUA.

Dalam kehidupan kita, byk petua2 yang kita amalkan, betul tak??
Petua nie mcm2 ada kan, diwarisi oleh mak kita, nenek kita dan seterusnya.
Petua dalam kecantikkan, masakan dan juga melibatkan perkakasan dapur juga rumah.

Salah satu petua yang saya dapat daripada mak saya, ialah PETUA LEMBUTKAN DAGING.

Saya pun baru dapat petua nie..hahaha..masa tu time raya AildilAdha. Mak nak rebus daging. Mak kata letak akar daun pandan dalam periuk rebusan daging kita.

Betullah, tekstur daging jadi lembut dan wangi. Memang Sedap sampai tak sempat nak cicah dengan air asam. hehehe..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pernah tak kawan rasa panas badan, Kat luar kita rasa sejuk, tapi badan kita rasa panas.

Cuba dengan merebuskan barli cina (boleh beli di kedai ubat cina) dan halwa kundur.

Minum air rebusan tersebut sehingga habis. Insha Allah.

Satu lagi, boleh juga buat campuran Immune Booster

Air mineral - 1 liter
Nutriferon - 1/2 sachet
Performance Drink - 5 scoop
Hirisan lemon
Beberapa helai daun pudina.

Campur semua sekali dan goncang, Insha Allah berkesan.

Credit to Hasliza Rafee
#GT12

No comments:

Post a Comment

BUKIT GASING FAMILY HIKING TRAIL

 BUKIT GASING FAMILY HIKING TRAIL.  31 OGOS 2020, kami sekeluarga mendaki ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya.  Sementelah anak-...